jueves, 21 de mayo de 2015

La gran foguera de Canals, per Sant Antoni del Porquet

La gran foguera de Canals, per Sant Antoni del Porquet

El municipi de la Costera celebra la festivitat del seu patró amb la foguera més gran del món • VilaWeb emetrà en directe la cremada a les nou del vespre

El 8 de desembre, dia de la Immaculada, com mana la tradició, els festers de sant Antoni entren a la plaça Major la primera soca per a la foguera de Canals, considerada la més gran del món. Seguint el costum, el dia de Cap d’Any els encarregats de muntar la foguera planten el primer pi al centre d'un cercle de vuit metres de diàmetre: és un tronc de 15 metres de llargària sobre el qual van col·locant-se’n més de manera que es construeix una estructura cònica perfecta. Aquest procés durarà vora quinze dies i el resultat en serà una pira coronada per un taronger que arribarà a vint metres d'alçada. Finalment, amb el monument ‘vestit’ amb branques de pi que li donen l’aparença de verdor característica, els plantadors lliuren als festers de Sant Antoni la foguera que cremarà aquesta nit, la vespra de la festivitat del sant.
Avui la població organitza una ofrena al sant i una cavalcada en què participen dotze carrosses, i es reparteix el pa beneït. Al matí, la festera de Gràcia dóna la benvinguda a les festes. El fester de la Bandera rep la senyera de Sant Antoni i proclama el primer ‘Vítol i vítol al nostre patró del poble!’, respost amb un ‘Vítol!’ col·lectiu, un ritual que es repetirà nombrosíssimes voltes durant les festes. A les 9 del vespre arriba el moment més esperat, quan els festers, per grups, encenen la imponent foguera, situada davant per davant de l’església parroquial.
A la matinada és ben fàcil de trobar-se els qui han vetlat i els qui han matinat, que aprofiten brases de la foguera per a preparar-se un bon esmorzar.
El 18 de gener és l’altre gran dia de les celebracions, amb la Festa dels Parells, en què els festers muntats a cavall recorren durant deu hores tot el poble repartint joguets i caramels, i acaben fent tres voltes a l’església. És costum de convidar les amistats a casa a tastar pastes i licors, i a fer el ‘dinar de cassoles’ en havent acabat els Parells, que en realitat és un sopar d’arròs al forn. També és el dia que es dedica a la benedicció dels animals, que enguany es repetirà el 23 de gener, quan es tornarà la bandera de Sant Antoni a la casa de la vila.

No hay comentarios:

Publicar un comentario